Carmina Burana 2

Carmina Burana


Onsdag 28. april 2021

Energisk og kraftig om menneskets lyster og laster.

På grunn av koronasituasjonen kan konsertprogrammene endres på svært kort sikt, noe som bidrar til at trykte program ikke er praktisk slik situasjonen nå er. Vi håper på forståelse for dette.

Carl Orffs spektakulære mesterstykke, komponert i 1935/36, er trolig et av de mest framførte korverk fra forrige århundre, og tar med enorm energi og rå kraft for seg menneskets lyster og laster, lengsel, fortvilelse, opprør, kjærlighet og rus.

Tekstene er hentet fra manuskriptet Carmina Burana som består av over 300 tekster med middelalder-lyrikk funnet i klosteret Benediktbeuern i Tyskland. Orff valgte ut 24 av disse tekstene til sitt verk.

Verket har ikke et konkret handlingsforløp, men følger årssyklusen. Verket innledes og avrundes med «O Fortuna», en klage på skjebnens makt, og i mellomtiden er vi innom våren, ute på engen, i vertshuset, og vi får høre sanger om kjærligheten.

Kveldens versjon av verket er arrangert for solister, kor, slagverk og to piano. Både sopranen Lina Johnson og barytonen Audun Iversen er velkjente navn for publikum i Bergen, og kontratenoren David Hansen omtales som et vokalfenomen uten like.