Konsertopptak: Petite Messe Solennelle 2

Konsertopptak: Petite Messe Solennelle


Fredag 29. januar 2021

Giacomo Rossini: Petite Messe Solennelle (originalversjon fra 1863)

1. Kyrie
2. Gloria in excelsis Deo
3. Gratias agimus tibi
4. Domine Deus
5. Qui tollis peccata mundi
6. Quoniam tu solus sanctus
7. Cum Sancto Spiritu
8. Credo in unum Deum
9. Crucifixus
10. Et resurrexit
11. Preludio religioso (Offertorium), Ritornello
12. Sanctus
13. O salutaris hostia
14. Agnus Dei

En sjelden anledning til å oppleve den store operakomponisten Giacomo Rossinis vakre messe framført av et utvidet Edvard Grieg Kor, de internasjonalt anerkjente pianistene Chistian Ihle Hadland og Håvard Gimse samt domorganist Sigurd Melvær Øgaard ved harmoniumet.

Giacomo Rossini var den mest populære og innflytelsesrike operakomponisten i første halvdel av 1800-tallet. Hans siste opera, Wilhelm Tell, ble skrevet i Paris i 1829 da Rossini var 37 år gammel.

Hørsel var ikke den eneste sansen han var opptatt av, også smak og duft var viktig. Resten av livet var han nemlig mest opptatt av mat, og det gikk hele 34 år før han komponerte Petite Messe Solennelle, en av hans «synder på eldre dager» slik han selv sa det.

«Jeg vet ikke om en mer fortjenstfull virksomhet enn spising, altså ekte spising. Appetitt er for magen hva kjærlighet er for hjertet. Magen er dirigenten som hersker over våre følelsers store orkester, og får det til å handle», skal Rossini ha filosofert.

Messen, som ble komponert etter hans kulinariske raptus, er skrevet for seksten stemmer, piano og harmonium, og er dramatisk, intens og full av patos. Den var vel så egnet for Paris’ salonger som for kirken.

Edvard Grieg Kor
Edward Gardner, dirigent
Christian Ihle-Hadland, piano
Håvard Gimse, piano
Sigurd Melvær Øgaard, harmonium

Program og medvirkende på konserten kan endres på svært kort varsel på grunn av koronasituasjonen.