Neste steg 1 – Verdensrommet 2

Neste steg 1 – Verdensrommet


Torsdag 12. september 2019

«Et lite steg for mennesket, et stort steg for menneskeheten», sa Neil Armstrong da han for femti år siden satte sin fot på månen. For første gang så vi jordkloden utenfra.

På kveldens konsert ser vi ut i rommet med forskere, Eric Whitacres atmosfæriske musikk, og får høre et barns visjon av himmelen i Gustav Mahlers symfoni.

Kveldens konsert innleder vår nye serie Neste steg, en reise gjennom musikk og vitenskap, i samarbeid med Universitetet i Bergen. Sammen med forskerne Arve Aksnes og Susanne Flø Spinnangr og gjennom kveldens repertoar, retter vi blikket mot verdensrommet.
Til alle tider har forskere så vel som komponister latt seg fascinere av det uendelige rommet som omgir oss. Den Grammyvinnende komponisten Eric Whitacres verk Deep Field er inspirert av verdens mest berømte romobservatorium – Hubble-teleskopet, og dets største oppdagelse: Hubble Deep Field som omfatter mer enn tre tusen galakser ingen hadde sett før, hver sammensatt av flere hundre milliarder stjerner! Musikken akkompagneres av bilder fra Hubbles oppdagelser og et svimlende perspektiv dras opp når vi reiser fra vår egen klode til universets fjerneste hjørne, nesten helt tilbake til The Big Bang!

Ved hjelp av Deep field-appen gis publikum mulighet for å medvirke ved fremføringen av slutten av verket. Mahlers fjerde symfoni er et lyst og optimistisk verk, helt fra den innledende bjelleklangen til finalens sang om det himmelske liv.

Det bergenske stjerneskuddet Caroline Wettergreen blir å høre i hele tre av våre produksjoner denne sesongen, og denne kvelden er det hun som synger om de himmelske gleder, der alle lever et engleliv i ro og fred, mens St. Peter beskuer det hele.