Wagners Parsifal 2

Wagners Parsifal


Onsdag 18. januar kl. 18.45: Introduksjon ved Gunnar Danbolt

Torsdag 19. januar kl. 18.45: Introduksjon ved Gunnar Danbolt

Lørdag 21. januar kl. 15.15: Introduksjon ved Erling E. Guldbrandsen

Richard Wagners siste opera er full av praktfull musikk og har en handling som er inspirert av både middelalderlegendene om Kong Arthur og den hellige gral samt kristne, hedenske og orientalske tema. Nå framføres den for første gang i Bergen ledet av Edward Gardner, og med Stuart Skelton i tittelrollen.

Det er en unik begivenhet når Richard Wagners geniale, gåtefulle og meditative musikalske testament, operaen Parsifal, for første gang settes opp i Bergen. Uavhengig av hvilket budskap som formidles i myten om “den rene idioten” som i sin naive tro leter etter den hellige gral, er musikken blant den mest fengslende og sofistikerte i hele operahistorien.

Verket er høydepunktet i Wagners visjon om det absolutte og fullendte kunstverk (gesamtkunstwerk). Sentrale tema er skyld, frelse og medlidenhet og nestekjærlighet, de forløsende egenskapene som understrekes og forsterkes av Wagners strålende musikk.

Med sin blanding av kristne, hedenske og orientalske elementer, følger operaen middelalder-legenden om den hellige grals riddere. Ridderne befinner seg i en kritisk situasjon siden deres leder, Amfortas, er alvorlig såret.

De vender seg da til den usannsynlige helten Parsifal for å få han til å stjele tilbake det hellige spydet Amfortas hadde da han ble forført og såret av den bitre og tidligere ridderen Klingsor. Underveis må Parsifal bekjempe fristelsene fra blomsterpikene og den manipulerende Kundry. Han får vite mer om sin egen fortid, og endelig framstår Parsifal som riddernes frelser.