Edward Gardner 1

Edward Gardner


Edward Gardner 2

Edward Gardner (f. 1974) er internasjonalt anerkjent som en av de ledende dirigenter i sin generasjon. Gardner ble musikksjef ved English National Opera (ENO) i London i 2007, en posisjon han hadde til våren 2015. I 2011 ledet han, som den yngste dirigent i historien, den prestisjefylte Last Night of the Proms-konserten i Royal Albert Hall. Han ble i juni 2012 tildelt ordenen OBE (Order of the British Empire) for sin innsats for britisk musikkliv. Gardner dirigerer jevnlig i de store internasjonale operahusene; Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Paris-operaen og Glyndebourne Festival Opera. Han er en svært etterspurt orkester-gjestedirigent og har i sesongen 2017-2018 fått sin debut med blant annet New York Philharmonic og Chicago Symphony Orchestra. 

Edward Gardner har en eksklusiv kontrakt med plateselskapet Chandos og har utgitt en rekke cder som er møtt med strålende omtaler. Med Bergen Filharmoniske Orkester har han spilt inn en rekke cder: Orchestral Realisations med musikk av Luciano Berio, en serie på tre kritikerroste cder med musikk av Leoš Janáček, Jean Sibelius’ sanger, Arnold Schönbergs Gurrelieder, Bela Bartóks Konsert for orkester, en innspilling med Griegs pianokonsert og scenemusikken til Peer Gynt, Sibelius med Lise Davidsen, Britten og Canteloube med Mari Eriksmoen, verk av Marius Neset med komponisten som solist, og Benjamin Brittens Peter Grimes. Sistnevnte ble av Gramophone kåret til Opera Recording of the Year 2021 og Recording of the Year 2021 uansett sjanger. Flere utgivelser kommer. 

Gardner har vært sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester siden 2015. Gardner har ledet orkesteret på fem suksessrike internasjonale turneer til Sverige, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Italia, Slovenia og Kroatia. Gardner sto i spissen for suksessframføringen av Brittens Peter Grimes på Edinburgh International Festival i 2017. 2018 tok han med seg orkesteret på gjenvisitt til BBC Proms i London og Concertgebouw i Amsterdam, og besøkte i tillegg Elbphilharmonie i Hamburg og Chopinfestivalen i Warszawa. I 2019 returnerte Gardner med Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Kor, Edvard Grieg Kor og Collegium Musicum Kor til Royal Festival Hall i London for å framføre Peter Grimes. Framføringen ble kåret til en av årets viktigste klassiske kulturbegivenheter i Storbritannia det året. 

I 2022 leder Gardner to internasjonale turneer med Bergen Filharmoniske Orkester, først til Katowice i Polen for to konserter med Leif Ove Andsnes og Ragnhild Hemsing som solister, og så til Edinburgh International Festival, København, Wiesbaden og Bremen.