Edvard Grieg Ungdomskor – Anton Bruckner

BFUng 10 år – Vårofferet 2

BFUng 10 år – Vårofferet

Edvard Grieg Ungdomskor – Anton Bruckner


BFUng 10 år – Vårofferet

Edvard Grieg Ungdomskor – Anton Bruckner

Grieghallen

Fredag 22. november kl.19.30

BFUng slår til med to klassikere på hver sin side av det musikalske spekteret denne kvelden – Bruchs smektende fiolinkonsert med verdensstjernen Nikolaj Szeps-Znaider som solist, og Stravinskys banebrytende ballettmusikk Vårofferet.

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester har gjort et kupp når de har fått tak i den verdenskjente fiolinisten Nikolaj Szeps-Znaider som solist i Max Bruchs vakre, populære og eviggrønne fiolinkonsert.

Konserten hadde en trang fødsel, og komponisten selv var så usikker på om den holdt mål at han sendte den til flere av datidens komponister, fiolinister og komponister, deriblant Joseph Joachim. Bruch skrev om konserten en rekke ganger og den ble umiddelbart en så stor suksess at den satte alt det andre han komponerte i skyggen.

Igor Stravinsky var en av de viktigste og mest innflytelsesrike komponistene i det tyvende århundre. På kveldens konsert framføres hans banebrytende Vårofferet, som skapte sjokkbølger da balletten ble satt opp for første gang i Paris i 1913. Både Nijinskis koreografi og Stravinskys musikk brøt med alle etablerte normer, og skandalen var et faktum da danserne ikke holdt takten. I dag er musikken trygt etablert på repertoaret, fremdeles som et friskt og nyskapende konsertstykke.

Kveldens dirigent er franske Fabien Gabel som fra 2025 overtar som musikksjef for Tonkünstler-orkesteret i Wien.

Konserten innledes av Edvard Grieg Ungdomskor og sangstudenter fra Griegakademiet som fremfører to motetter av Anton Bruckner under ledelse av Live de Lange.

MEDVIRKENDE

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Fabien Gabel – dirigent

Nikolaj Szeps-Znaider – fiolin

Edvard Grieg Ungdomskor

Sangstudenter fra Griegakademiet

Live de Lange – dirigent

PROGRAM

Anton Bruckner – To motetter for a cappella kor:

Locus Iste

Virga Jesse

Max Bruch – Fiolinkonsert

Igor Stravinsky – Vårofferet

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Max Bruch: Fiolinkonsert
Igor Stravinsky: Vårofferet
Igor Stravinsky: Salmesymfonien
Igor Stravinsky: Konsert i D
Igor Stravinsky: Fyrverkeri